AirFastTickets: Κακή διαφήμιση, κάκιστη απάντηση

Στις 26 Μαρτίου, το “διεθνές διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο” AirFastTickets με έδρα τον Πειραιά, ανέβασε στο Youtube το παρακάτω διαφημιστικό. Απ’όσο γνωρίζω, το σποτ έπαιξε και την τηλεόραση. Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος στο Κουρδιστό Πορτοκάλι περιέγραψε τη διαφήμιση (έμφαση δική του):

Και μετά ήρθε η διαφήμιση της AirFastTickets, με τον ανήλικο που κάνει οτοστόπ, και πέφτει στα χέρια  «τρελής» νταλικέρη, που του ανακοινώνει με γυναικείο νάζι πως θα τον πάει Ιταλία μέσω Καβάλας, του βάζει μουσική, η καρότσα της νταλίκας του είναι διακοσμημένη με ντισκομπάλες, και ο οδηγός του κάνει τη γατούλα.


Το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία κατάφερε να περιλάβει σαν “αστεία” -αποτυχημένα κατά την άποψη μου- μερικές από τα χειρότερες ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Δημιούργησα λοιπόν μια άτυπη checklist. Έχουμε και λέμε (η σειρά τυχαία):

  • Ομοφοβία; CHECK
  • Βιασμός; CHECK
  • Παιδεραστία; CHECK

Και ας μην έφτανε αυτό, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητάει συγγνώμη μεν, αλλά με τρόπο που δείχνει ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους ενόχλησε. Αναπαράγω τη δήλωση και ακολουθούν δικά μου σχόλια και ερωτήσεις (έμφαση από το site antivirus):

Μετά και τις αντιδράσεις της ελληνικής lgbt κοινότητας για το διαφημιστικό βίντεο της εταιρίας μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σκοπός της τηλεοπτικής διαφήμισης της AirFastTickets είναι να περάσει το μήνυμα ότι μπορούν να ταξιδεύουν όλοι οικονομικά και χωρίς ευτράπελα, με χιουμοριστικό και σατιρικό τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει οποιονδήποτε.

Η AirFastTickets διατηρεί γραφεία σε πέντε χώρες και είναι μια ελληνική εταιρεία που αποδεδειγμένα προάγει την ισοτιμία στο εργασιακό περιβάλλον και έχει επιδείξει την ευαισθησία της σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης.

Η επικοινωνιακή μας προσέγγιση είναι χιουμοριστική και μόνο, λυπούμαστε ειλικρινά για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν και θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη αν προσβάλαμε οποιονδήποτε. Η διαφήμιση είναι μέρος εξελισσόμενου σεναρίου με στόχο την πρόκληση υγιούς ενδιαφέροντος για την AirFastTiskets.

Σχόλια

Κατ’αρχάς δεν υπάρχει λόγος να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις “αντιδράσεις της ελληνικής lgbt κοινότητας”. Δίνει την εντύπωση ότι οι μόνο εκείνοι ενχλήθηκαν ή ότι άλλοι δεν είχαν λόγο να ενοχληθούν. Λάθος. Η ομοφοβία, η παιδεραστία, και ο βιασμός αφορούν όλη την κοινωνία, και σίγουρα κάθε εταιρεία με “ευαισθησία σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης”. Επίσης, για πιο λόγο έπρέπε να επαναληφθεί σε αυτό το context ότι είναι Ελληνική εταιρεία. Για να ασκηθεί λιγότερη κριτική; Τέλος, το “λυπούμαστε για τις αρνητικές αντιδράσεις” είναι ένδειξη ότι πιθανό λόγω της δυνατής αντίδρασης να ζητάνε συγγνώμη, και όχι λόγω της ουσίας της κριτικής.

Ερωτήσεις προς την εταιρεία Αν/όταν λάβω απαντήσεις θα ανανεώσω το άρθρο για να τις προσθέσω.

1) Αν πραγματικά νιώθετε μετάνοια για τη διαφήμιση, γιατί δεν την κατεβάζετε από το Youtube όπου συνεχίζει να φιλοξενείται στον εταιρικό σας λογαριασμό.

2) Η διαφήμιση συνεχίζει να προβάλλεται στα τηλεοπτικά δίκτυα;

3) Συγκεκριμένα, πως έχετε επιδείξει την “ευαισθησία” σας σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης;

4) Συγκεκριμένα, με ποιό τρόπο εξασφαλίζετε την “ισοτιμία στο εργασιακό περιβάλλον” στην δική σας εταιρεία; Ποιές είναι οι εταιρικές πολιτικές σας ενάντια στις διακρίσεις;

Update 30/3/2013 Αναγνώστες με ενημερώνουν μέσω του twitter ότι είδαν τη διαφήμιση στην τηλεόραση χτες Παρασκευή 29/3 και Πέμπτη 28/3. Επισημαίνω ότι η παραπάνω ανακοίνωση της εταιρείας δημοσιεύθηκε Τετάρτη 27/3.

-Ακολουθήστε με στο twitter @SimonKnowz

One thought on “AirFastTickets: Κακή διαφήμιση, κάκιστη απάντηση

  1. Pingback: Top 10 2013 | @SimonKnowz

Comments are closed.