Το λόμπυ του ΣΥΡΙΖΑ;

Η αρχική δημοσίευση του παρακάτω ήταν μέσω του λογαριασμού μου στο Storify την 1η Δεκεμβρίου.

“Τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια” σύμφωνα με τον διευθυντή της Αυγής Νίκο Φίλη θα είναι οι τρεις εγχώριες βιομηχανίες πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η ανάπτυξη.

Το παρακάτω κείμενο είναι δική μου καταγραφή (και άρα μπορεί να έχει κάποια μικρο-λάθη) της πολιτικής τοποθέτησης του Νίκου Φίλη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη στις 25 Νοεμβρίου δηλαδή 2 μέρες πριν τη ψηφοφορία στη βουλή για τα φάρμακα. Αναλύει τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην τροπολογία για τα φάρμακα. Τα κενά είναι σημεία όπου μιλάει ο παρουσιαστής κ δεν επηρρεάζουν ουσιαστικά τα λεγόμενα του κου. Φίλη και για αυτό δεν τα καταγράφω. Σε κάθε περίπττωση πάντως μπορεί ο καθένας να ακούσει την εκπομπή μέσω του youtube παρακάτω. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο που όμως πέρασε με την υποστήριξη ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ.

Το απόσπασμα είναι από το 32:45′-35:15′

ΝΦ: Εμείς ένα πολιτικό επιχείρημα θα θέλαμε να προσθέσουμε. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όπως φτιάχτηκε τα τελευταία χρόνια, φτιάχτηκε με ευθύνη των δικομματικών κυβερνήσεων. Και δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι έτσι, με πάρτυ και με εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης εις βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η μείωση σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φαρμακευτικών των πολιτών, της δαπάνης αυτής θα πρέπει να διαλύσει την εγχώρια βιομηχανία, διότι δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς να έχει και βιομηχανίες. Μπορεί να είναι ύπο δημόσιο έλεγχο, μπορεί να είναι θυπό ιδιωτικό, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Αλλά θα έχει βιομηχανίες η χώρα. Δε θα είμαστε μια χώρα με γκαρσόνια. Μια χώρα που θα φεύγουν οι επιστήμονες μας στο εξωτερικό διότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη χώρα μας και να προσφέρουν και στη προκοπή αυτής της χώρας.

ΝΦ: Το μνημόνιο έχει διαλύσει την ελληνική παραγωγή, την διαλύει καθημερινά ότι έχει απομείνει, και προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα και ολόκληρο το νότο τον Ευρωπαϊκό σε χώρες που θα καταναλώνουν τα προϊόντα άλλων προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ότι άλλες συμβάσεις υπάρχουν.

ΝΦ: Χρειαζόμαστε βιομηχανίες πάσης φύσεως. Τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, είναι τα τρία πράγματα στα οποία παίζεται η καθημερινότητα του πολίτη. Δε μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες πολίτες να υπάρχει η δυνατότητα Ελληνικής παραγωγής σε τρόφιμα, φάρμακα, και ενέργεια. Δεύτερον, δεν είναι δυνατό να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων ξεκρέμαστη, να μην μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα αντίστοιχη στα επιστημονικά τους προσόντα. Τρίτον, δε μπορεί η ανάπτυξη της χώρας μας να γίνει βάση του γνωστού κύκλου ναυτιλία-τουρισμό. Αυτά δε γίνονται. Και αυτά θα υπάρχουνε αλλά χρειάζεται και η καινοτομία στη προηγμένη βιομηχανία να δώσει μάχη η χώρα μας και να μπορέσει να βγει από το σημερινό καταπαράχθωμα, από τον Άδη που έχει βυθιστεί η χώρα. Είναι πολιτικό το θέμα.