Γεγονός η παρθενογένεση στην Ελευθεροτυπία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ελευθεροτυπίας -συγκεκριμένα στην κατηγορία “Επιστήμη & Τεχνολογία”- παρουσιάζεται σαν επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός ότι:

Στους ανθρώπους όμως δεν υπάρχει παρθενογένεση, εκτός από την Παναγία.

Το δημοσίευμα της “Ε” έχει θέμα τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal και την Αγγλική εφημερίδα The Independent. Η έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό περίπου .5% των ερωτηθέντων έγκυων γυναικών ισχυριζόταν ότι δεν είχε προηγηθεί ούτε σεξουαλική επαφή ούτε κάποια ιατρική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο αρχικός τίτλος και το κείμενο του δημοσιεύματος της “Ε” μάλιστα παρουσίαζε σαν γεγονός τους ισχυρισμούς των γυναικών της μελέτης, πριν τροποποιηθεί. Το παραπάνω απόσπασμα με την παρθενογένεση της Παναγίας παραμένει πάντως ακόμα και τώρα, αν και φυσικά δεν αναφέρεται τίποτα τέτοιο στις πηγές προς τις οποίες παραπέμπει. Παρακάτω το αρχικό κείμενο και πως τροποποιήθηκε:

Screencap (πατήστε για μεγέθυνση):

screencaps με Σύγκριση δημοσιέυματος ελευθεροτυπίας Πριν με Μετά Σύγκριση τίτλου (Πριν | Μετά):

Έγιναν χωρίς να έχουν σεξουαλικές επαφές Ισχυρίζονται ότι έγιναν μητέρες όντας παρθένες

Σύγκριση κειμένου (Πριν | Μετά):

Τα αποτελέσματα μίας μακροχρόνιας μελέτης σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία, έδειξαν πως μία στις 200 Αμερικανίδες ισχυρίζονται ότι γέννησαν παρόλο που ήταν παρθένες και δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “British Medical Journal“, βασίστηκαν στη μελέτη 7.870 γυναικών και κοριτσιών, ηλικίας από 15-28 ετών, από το 1995 έως το 2009.

Από το σύνολο των συμμετεχουσών, οι 45 (ποσοστό 0,5%) ανέφεραν ισχυρίστηκαν ότι ήταν παρθένες -αν και εγκυμονούσες- και ότι δεν είχαν ποτέ καταφύγει σε κάποια κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για εξωσωματική γονιμοποίηση. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες αυτές έγιναν μητέρες με παρθενογένεση.

Η παρθενογένεση είναι ένα τεκμηριωμένο φαινόμενο στο ζωικό βασίλειο, χάρη στην ασεξουαλική αναπαραγωγή που συναντάται σε ορισμένα είδη όπως τα φίδια, οι καρχαρίες, οι σαύρες, τα ψάρια, τα πουλιά κ.α. Στους ανθρώπους όμως δεν υπάρχει παρθενογένεση, εκτός από την Παναγία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανέλυσαν δεδομένα χιλιάδων εφήβων και νέων γυναικών και συνειδητοποίησαν πως όσες ανέφεραν ότι ήταν παρθένες και παρ’ όλ’ αυτά είχαν γεννήσει, είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το 31% εξ αυτών είχε αναλάβει τη δέσμευση της παρθενικής αγνότητας έως ότου παντρευτούν, ενώ το 45% των αυτοαποκαλούμενων «παρθένων» εγκύων και το 26% όσων γέννησαν δήλωσαν ότι είχαν αυστηρούς γονείς, που απέφευγαν να μιλάνε για θέματα σεξ και ελέγχου γεννήσεων.

Οι ερευνητές πάντως επισήμαναν πως τέτοιες έρευνες δείχνουν ότι, όταν πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, ορισμένοι άνθρωποι δεν δηλώνουν αξιόπιστα στοιχεία.

Πηγή: The Independent

Αντίγραφο δημοσιεύματος: (Πριν | Μετά)

-ευχαριστώ την χρήστρια @diatapefka για την πληροφορία.