“Επισημοποιεί” η Eurostat το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα;

Δεν γνωρίζω γιατί, αλλά υπάρχει μια αδικαιολόγητη εμμονή με το να εμπλέκεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ η Eurostat με την διαδικασία “επισημοποίησης” του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για την ακρίβεια, ενώ τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών δείχνουν αξιόπιστα (σε εμένα τουλάχιστον), κατά την εκτίμηση μου γίνεται μια προσπάθεια να προστεθεί ένα “άρωμα” Eurostat με τρόπο κάπως τραβηγμένο.

Τα δημοσιεύματα

Στόχος το χρέος μετά το πρωτογενές πλεόνασμα (MEGA TV – ‎πριν από 1 ώρα‎)

Λίγες ώρες απομένουν για την επικύρωση από την Eurostat πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 με την κυβέρνηση να βάζει πλέον πλώρη για στόχους όπως η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει την …

Επισημοποιεί η Eurostat τo πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 (Alpha tv – ‎πριν από 9 ώρες‎)

Αύριο η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική πλευρά προσβλέπει …

Ες αύριον τα σπουδαία για το πρωτογενές πλεόνασμα (Ημερησία – ‎πριν από 11 ώρες‎)

Αύριο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τη Eurostat σχετικά με το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, μία ανακοίνωση που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την πρώτη θετική είδηση από τις πολλές που αναμένονται το ερχόμενο …

Αύριο γιορτάζουν οι Γιώργηδες και το…. υπουργείο Οικονομικών! (www.star.gr – ‎πριν από 11 ώρες‎)

Αύριο Τετάρτη του Πάσχα θα «γιορτάσει» την Ανάσταση το υπουργείο οικονομικών καθώς η Eurostat θα επισημοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αντιμετώπιση του …

Αύριο τα σπουδαία από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα … (Πρώτο ΘΕΜΑ – ‎πριν από 12 ώρες‎)

Για να ξεκινήσει και επίσημα ο διάλογος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Την Πέμπτη η απόφαση για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ. Μια ημέρα έμεινε πλέον για την επίσημη ανακοίνωση από τη Eurostat του ύψους του …

Tην Τετάρτη η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη … (SKAI – ‎πριν από 13 ώρες‎)

Η έγκριση του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στην άτυπη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα δύο πρωτογενή αποτελέσματα

Έχω ξαναγράψει σε αρκετή λεπτομέρεια για αυτό το θέμα εδώ, αλλά με λίγα λόγια υπάρχουν δύο διαφορετικά πρωτογενή αποτελέσματα: το πραγματικό και το “μνημονιακό”.  Όπως γίνεται εμφανές από το όνομα που του δίνω, το δεύτερο είναι αυτό που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έχει προβλεφθεί από το μνημόνιο. Υπολογίζονται με παρόμοια μεθοδολογία  (δεδουλευμένη βάση) αλλά το πραγματικό περιλαμβάνει την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες και τα επιστρεφόμενα κέρδη από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA/SMP ενώ το “μνημονιακό” όχι. Λόγω της μεγάλης δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013, το πραγματικό είναι στο μείον (πρωτογενές έλλειμμα) ενώ το “μνημονιακό” είναι στο συν (πρωτογενές πλεόνασμα).

Ασχέτως πως παρουσιάζεται ειδησεογραφικά και πόσο “επίσημο” ακούγεται, η Eurostat δεν έχει στην πραγματικότητα καμμία επίσημη εμπλοκή με τον καθορισμό του “μνημονιακού” πρωτογενούς πλεονάσματος. To μονο πρωτογενές αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Eurostat είναι το πραγματικό, και αυτό γίνεται με τα στοιχεία που παρέχει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως επίσημη στατιστική αρχή του Ελληνικού κράτους (και με επιδότηση 80% από την ΕΕ για να μη ξεχνιόμαστε).

Για του λόγου το αληθές, εδώ υπάρχει ένα αντίγραφο της σελίδας της Eurostat με το πρωτογενές αποτέλεσμα ανά τρίμηνο με την τελευταία ανανέωση στις 31 Ιανουαρίου (η κανονική σελίδα που ανανεώνεται σε τακτά διαστήμα είναι εδώ).

Τα πρωτογενή αποτελέσματα που δείχνει η Eurostat ξεκινώντας από το Q1 2012 είναι (σε εκατομμύρια):

2013-Q3:  €631
2013-Q2: -€12.142
2013-Q1: -€5.515
2012-Q4: -€1.283
2012-Q3: -€4.428
2012-Q2: -€1.514
2012-Q1: -€546

Παρακάτω και ο πίνακας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την ανακοίνωση στις 22 Ιανουαρίου όπου επισημαίνω ακριβώς τα ίδια στοιχεία (PDF ολόκληρης της ανακοίνωσης σε κείμενο εδώ):

Πηγή ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωση 22 Ιανουαρίου 2014

Άρα λοιπόν γίνεται εμφανές ότι αυτό που κάνει η Eurostat είναι να δημοσιεύει με λίγες μέρες καθυστέρηση τα στοιχεία που της στέλνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Γνωρίζοντας το αυτό μπορεί κανείς εύκολα να παραθέσει τον αντίστοιχο πίνακα της τελευταίας ανακοίνωσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τις 16 Απριλίου και να “προβλέψει” τα στοιχεία που θα δείξει σύντομα το site της Eurostat. Γίνονται αναθεωρήσεις με κάθε ανακοίνωση, εξ’ου και οι διαφορές (PDF ολόκληρης της ανακοίνωσης σε κείμενο εδώ):

elstat2

Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωση 16 Απριλίου 2014

Αν και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δίνει κάποια στοιχεία που βοηθάνε στο να γίνει μια προσέγγιση του “μνημονιακού” πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτά δεν αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat γιατί απλούστατα δεν έχει άμεση εμπλοκή η συγκεκριμένη υπηρεσία στις διαδικασίες των μνημονίων.

To disclaimer της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Για του λόγου το αληθές, φαίνεται ότι ακόμα και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε μια προσπάθεια να δώσει σωστή ενημέρωση στον κόσμο στην τελευταία της ανακοίνωση έχει βάλει και ένα discliamer ενημερώνοντας το κοινό ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει -και άρα τα στοιχεία της Eurostat- δεν είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για το “μηνομονιακό” πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα αναφέρουν (έμφαση δική τους):

Σημείωση: Μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στα πλαίσια του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα

Το πρωτογενές ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης το οποίο παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 του παρόντος Δελτίου Τύπου ορίζεται ως το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης (σύμφωνα με το ESA 95 / ΕΣΛ 95) μείον τα έξοδα τόκων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε άλλους τομείς. Σε αυτή τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου περιλαμβάνεται η επίπτωση υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η μέτρηση αυτή του πρωτογενούς ισοζυγίου διαφέρει από τον ορισμού του πρωτογενούς ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.

Η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και δεν εμφανίζεται στο παρόν στατιστικό Δελτίο Τύπου. Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προγράμματος διαβίβασης που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96 περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (ΕΣΛ 95) και των οποίων τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο παρόν Δελτίο Τύπου. Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες  σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται  με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

One thought on ““Επισημοποιεί” η Eurostat το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα;

  1. Pingback: “Επισημοποιεί” η Eurostat το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα; | GrecoNews

Comments are closed.