Ασυνεπής ο Παπαδήμος με τους φόρους ακίνητης περιουσίας ΗΠΑ

Ο Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής

Λουκάς Παπαδήμος. Πηγή: Wikipedia

A translated version of this piece can be found at ThePressProject-International edition here.

Τα επίσημα στοιχεία της πόλης του Κέιμπριτζ της πολιτείας Μασαχουσέτης των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο λογαριασμός του φόρου ακίνητης περιουσίας που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα με ιδιοκτήτη τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο βρισκόταν επί σειρά ετών σε καθεστώς επίσχεσης (lien) λόγω καθυστέρησης πληρωμής. Τα στοιχεία της δημοτικής αρχής δείχνουν ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- για κάθε φορολογικό έτος από το 1995 ως το 2013 καθυστερούσαν να εξοφληθούν οι φόροι με αποτέλεσμα να πληρωθούν συνολικά πάνω από $7.000 σε τόκους και προστίματα μέσα σε αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα χρέη αυτά έχουν τακτοποιηθεί και δεν εκκρεμούν για την ώρα άλλοι φόροι ακίνητης περιουσίας και για το 2014 ο φόρος έχει πληρωθεί χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια ο κος. Παπαδήμος από το 1994 ως το 2002 ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2002 ως το 2010 αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και πρωθυπουργός από τις 11 Μαϊου 2011 ως τις 16 Μαϊου 2012.

Στις ΗΠΑ, οι αντικειμενικές αξίες και οι πληρωμές του φόρου ακίνητης περιουσίας είναι δημόσια δεδομένα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά screencap από την καρτέλα που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα του κου. Παπαδήμου. Τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε χρονιά βρίσκονται στην διάθεση μου και έχω επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία που επιβεβαίωσε την εγκυρότητα τους.

Οι χρονιές που ο λογαριαμός βρισκόταν σε επίσχεση

Όπως δείχνει το παρακάτω screencap από το site της πόλης του Κέιμπριτζ, το 1999, 2003, 2004, 2005, και και το 2008 ο λογαριασμός ήταν σε καθεστώς επίσχεσης (Lien bill) λόγω καθυστέρησης πληρωμής του φόρου για εκείνες τις χρονιές. Για τις χρονιές αυτές πληρώθηκαν τα μεγαλύτερα προστίματα και τόκοι ύψους χιλιάδων δολαρίων.

λογαριασμοί φόρου ακίνητης περιουσίας του Λουκά Παπαδήμου στο Κέιμπριτζ που βρισκόντουσαν σε επίσχεση

Για παράδειγμα, το 2005 αν και ο συνολικός φόρος ήταν αρχικά $3.524,20, εξοφλήθηκε με μια πληρωμή $6.307,27 που καταχωρήθηκε στις 13 Ιουλίου 2009.

λογαριασμός φόρου ακίνητης περιουσίας 2005 για το διαμέρισμα του Λουκά Παπαδήμου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

Σημείωση σχετικά με το παραπάνω screencap: όταν ο λογαριασμός πάει σε επίσχεση τα μόνα ποσά ισχύουν στην αρχική καρτέλα είναι ο αρχικός φόρος. Το υπόλοιπo (Due) και οι τόκοι/προστίματα (Interest and Penalties) της παραπάνω καρτέλας δεν ισχύουν.

πληρωμές στον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας 2005 για το διαμέρισμα του Λουκά Παπαδήμου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

Τις χρονιές του διαστήματος 2001-2013 που οι λογαριασμοί δεν ήταν σε επίσχεση, πληρώθηκαν μικρότερα προστίματα συνήθως γύρω στα $100-$200 ανά έτος μια και ούτε τότε οι δόσεις δεν πληρωνόντουσαν στην ώρα τους αλλά η καθυστέρηση ήταν μικρότερη. Στο Κέιμπριτζ -όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ- για κάθε χρονιά το μισό ποσό εξοφλείται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς και το υπόλοιπο στις αρχές Μαίου της ίδιας χρονιάς.

Από το 1995 υπήρχαν καθυστερήσεις

Το παρακάτω screencap είναι από το site της πολιτείας της Μασαχουσέτης και έχει στοιχεία για χρονιές πριν το 1999.  Ο όρος “Taking” σημαίνει ότι καταχωρείται ληξιπρόθεσμη οφειλή (αφού έχει περάσει ένα διάστημα) και “Redemption” ότι εξοφλήθηκε. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει μια σύνοψη με ημερομηνίες των ληξιπρόθεσμων υπολοίπων για τους λογαριασμούς 1995, 1998, και 1999 (τόκοι και προστίματα συνολικά $354,28 για αυτές τις χρονιές).

στοιχεία από το 1995 ως το 2002 από το site της πολιτείας της Μασαχουσέτης σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής του φόρου ακίνητης περιουσίας του Λουκά Παπαδήμου

Την περίοδο της πρωθυπουργίας

Η πληρωμή και για τις δύο δόσεις του φόρου του 2012 συνέπεσε με το διάστημα που ο κος. Παπαδήμος ήταν πρωθυπουργός. Όπως δείχνει η παρακάτω καρτέλα, καθυστέρησε να πληρωθεί ο λογαριασμός και για τις δύο δόσεις (πλήρωσε Ιανουάριο και Αύγουστο 2012 αντί για Νοέμβριο 2011 και Μάιο 2012 και αντίστοιχα) με αποτέλεσμα να πληρώσει πρόστιμο και τόσο $143,18 επιπλέον του φόρου που για την χρονιά ήταν $3.080,50.

λογαριασμός φόρου ακίνητης περιουσίας 2012 για το διαμέρισμα του Λουκά Παπαδήμου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

πληρωμές στον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας 2012 για το διαμέρισμα του Λουκά Παπαδήμου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

One thought on “Ασυνεπής ο Παπαδήμος με τους φόρους ακίνητης περιουσίας ΗΠΑ

  1. Pingback: Ασυνεπής ο Παπαδήμος με τους φόρους ακίνητης περιουσίας ΗΠΑ | GrecoNews

Comments are closed.