(Διόρθωση) H Google αφαίρεσε σελίδα που αναφέρει τον Σταύρο Θεοδωράκη

Update 10 Ιουλίου 2014 Όπως εξηγώ εδώ σε νέα ανάρτηση, το FAQ της εταιρείας δίνει μια διαφορετική εξήγηση για το παρακάτω φαινόμενο. Επομένως, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί καθόλου σίγουρο ότι έχει αφαιρεθεί σελίδα όπως είχα ισχυριστεί.

Την πρόσφατη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το “δικαίωμα στη λήθη” φαίνεται ότι άρχισε να εφαρμόζει και στην Ελλάδα η Google. Συγκεκριμένα, χρήστες που βάζουν το όνομα του Σταύρου Θεοδωράκη στις ευρωπαϊκές εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης (μεταξύ των οποίων και το google.gr) δείχνουν την παρακάτω σήμανση:

Some results may have been removed under data protection law in Europe. Learn more

Μετάφραση: “Κάποια αποτελέσματα ίσως αφαιρέθηκαν λόγω Ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων”

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιά σελίδα έχει αφαιρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο κος. Θεοδωράκης ήταν αυτός που ζήτησε να αφαιρεθεί η σελίδα. Παρακάτω εξηγώ το γιατί.

αποτελέσματα στο google.gr για αναζήτηση "σταύρος θεοδωράκης" με επισήμανση ότι έχει αφαιρεθεί κάποιο αποτέλεσμα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας μου έκανα επίσης αναζήτηση στο google.gr με τα ονόματα των άλλων πολιτικών αρχηγών κομμάτων που είναι στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και μερικά γνωστά πολιτικά πρόσωπα. Το όνομα του κου. Θεοδωράκη ήταν το μόνο για το οποίο υπήρχε η επισήμανση.

Η Google έχει δηλώσει ότι έχει λάβει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 αιτήσεις για αφαίρεση με αρκετές να αφορούν αρκετά γνωστές υποθέσεις που προκαλούν ερωτήματα για τα κριτήρια αλλά και τον τρόπο εφαρμογής. Η διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία είναι να ειδοποιεί το site για την αφαίρεση από τις ευρωπαϊκές εκδόσεις αλλά δεν κάνει γνωστό ποιός/α έκανε την αίτηση. Η αφαίρεση όμως φαίνεται είναι για κάποιες αναζητήσεις, όχι απαραίτητα όλες. Όπως ανακάλυψε ο δημοσιογράφος του BBC Ρόμπερτ Πρέστον που έλαβε μια τέτοια ειδοποίηση για άρθρο του από το 2007, είναι πιθανό η αίτηση να προέρχεται από κάποιον που κατονομάζεται πχ στα σχόλια και όχι απαραίτητα στο ίδιο το άρθρο.

Επομένως, για να ερευνηθεί παραπάνω το θέμα θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ακριβώς ποιά σελίδα με αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη έχει αφαιρεθεί.

2 thoughts on “(Διόρθωση) H Google αφαίρεσε σελίδα που αναφέρει τον Σταύρο Θεοδωράκη

  1. Pingback: Αποτελέσματα από σελίδες με ονόματα 160 βουλευτών αφαίρεσε η Google | @SimonKnowz

  2. Pingback: Διευκρίνηση από την Google για το “δικαίωμα στη λήθη” | @SimonKnowz

Comments are closed.